Doctors’ Mess QEH

The Queen Elisabeth Hospital in Kings Lynn.

The Doctors’ Mess area was in great need of a facelift. The dreary colours, battered furniture and dim lighting was really making the area feel depressing. This felt like an energy sapping environment which obviously isn’t the best when you’ve got Junior Doctors who need to be alert and feel refreshed so that they can be at their best throughout the day. It also didn’t feel like a particularly nice area to rest in, to the point that it almost felt like you could get a headache if you were there too long.

The ‘Before’ Pictures.

Therefore, a refurbishment was proposed that would accomplish all that the Mess Hall was needed for:

  1. A calm relaxing sitting environment
  2. A quiet area where the doctors could rest
  3. A modern bar with a stylish kitchen that would appeal to the doctors
  4. A dinning area that was reminiscent of a modern coffee house creating a cosy atmosphere
  5. Effective use of lighting

The design of the new Mess Hall was to give a corporate hotel like feel that was both warm and inviting to the doctors, that allowed them to recuperate  and feel refreshed. We designed some feature light pelmets that would add the ambience of the rooms which alongside the spotlights and copper pendant lamps would both give the needed light but also the ability to choose the level of light in the room.Another aspect of the design was the modern bar/kitchen area for the members area of the Mess. This bar area was designed to be classy and resemble that of an hotel/restaurant bar with feature spotlights above  and feature strips to the underside. The dark grey and woods in this area were incorporated to make the space feel more compact bringing all the elements together and creating a classy bar ambience.

Another aspect of the design was the modern bar/kitchen area for the member’s area of the Mess. This bar area was designed to be classy and resemble that of a hotel/restaurant bar with feature spotlights above and feature strips to the underside. The dark grey and woods in this area were incorporated to make the space feel more compact bringing all the elements together and creating a classy bar ambience.

The Design.